18 Mayıs 2010 Salı

Bir DUİM tezi ve antitezi...

Burada bir DUİM hocasının yazısı ile başlayalım : 


"Ülkemizde özelikle son yıllarda denizcilik sektörünün her alanında yaşanan hızlı büyümeye paralel olarak kalifiye insan gücüne olan ihtiyacı artmaktadır. Denizcilik sektörü, sektörün temel iş alanlarını oluşturan armatör firmalar, acenteler, forwarder firmaları, broker firmaları, liman işletmeleri, tersaneler ve bunun yanı sıra bu sektöre bağlı çalışan finans, sigorta, yan sanayi ve tedarikçiler ile birlikte düşünüldüğünde oldukça büyük bir istihdam alanı oluşturmaktadır."


Bunun yazılış tarihi 29/12/2008'dir ve bağıra bağıra bir ekonomik kriz tüm dünyada başlayacağı gün gibi ortadadır ama İşletme'de okutan DUİM bunu göremez ve kriz en çok denizcilik sektörünü vurarak istihdam ve maaşlarda şiddetli düşüşe yol açar!..
Günümüzde ki Yunanistan krizide denizciliğin iki yıldır kriz ile vurulması sonucu oluşmuştur!..



Aynı yazıdan devam edelim :

"Denizcilik sektöründe ise yeterlilik isteyen alanlar doğrudan eğitim istenilen gemi adamlığı ve gemi inşa mühendisliği dışında yok gibidir. Denizcilik sektörünün kara tarafındaki bazı alanları için insan kaynaklarından bahsedildiğinde, istihdam edilecek personel için ilk tercih edilen denizde çalışmış personel olmasına karşın, son zamanlarda bu yönde yetişmiş yüksek öğrenim almış personel ön plana çıkmaya başlamıştır."


Secaat arz eder iken...

Sözü tam da buraya uygun düşmektedir.Yazıyı yazanda bilmektedir ki denizin kara personelinde esas olan deniz ve gemi görmüş elemandır.Demek ki DUİM'in işletme kısmı hava-civadır!..


***

"...denizcilik dilinin İngilizce olması..."


Denizcilik dili ingilizce ama DUİM de herşey bozuk bir türkçe ile!...

***

"Yeni Nesil Deniz İşletmecileri (YENDİ)” ne olan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir. Ayrıca deniz taşımacılığı, ulaştırma problemleri içerisinde lojistik kavramının bir parçasını oluşturduğundan lojistik eğitimi alanların da çoğunlukla istihdam edildiği bir sektördür."


Yendi mi bilemeyiz ama denizcilik içinde YENDİ'nin esamesi bile duyulmamıştır,duyulmaması hatalı olması demek olmayıp,yazanın üzerinde durmamasından kaynaklanmaktadır.


***

"İş alanlarının kısıtlı olduğu, iş arzlarının talepten küçük olduğu, aynı meslek grubuna dahil kişilerin aynı iş için talep sayısının fazla olduğu ortamlarda istihdam problemi ortaya çıkmaktadır. Bu da işe ihtiyacı olan tarafın birim kazançlarını giderek düşürmektedir. Ancak denizcilik sektörü diğer iş alanlarının içerisinde işsizlik oranı en düşük sektörlerden biridir ve denizcilik alanında yetişmiş kalifiye personel ihtiyacı da giderek artmaktadır."


İlk cümle ile ikinci cümle arasındaki tezat ve anlatım bozuklukları için diyecek laf türkçe ve ingilizce de bulunamamaktadır!..

Soru basit : İstihdam var mı yok mu?Neye göre ilkinde az,ikinci cümlede çok?


***

"İş yerinde verimliliğin ve buna bağlı karlılığın artması ilk önce insan kaynakları politikalarından geçmektedir. Bunun için denizcilik firmaları ve yöneticileri insan kaynaklarını şirketlerinde bir birim olarak değil, bir ortak olarak görmelidirler."


Kim ki bunu yaparsa içinde bilimsel ve akademik eğitimin olmadığı liseleşmiş üniversiteleri değil,işin pratiğini görüp bilen gemi-deniz personelini seçer.

Son söz : Yukarıdaki tırnak içi alıntılarla verilen yazı parçaları bir DUİM hocasına aittir,kendi içinde tezatlar olan,bilimsel verilerle yazılmayan ve hiçbir günümüz gerçeğine ışık tutmayan bu yazının altında DOKTOR ünvanı bulunabilmektedir.Tüm DUİM öğrencilerine sonsuz sevgiler...



1652

Not:Siyah yazılar DUİM hocasına,kırmızı yazılar ise tarafıma aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder